Wat is het verschil tussen Black Friday en Cyber Monday?

Black Friday en Cyber Monday zijn allebei overgewaaid uit Amerika. De twee events lijken veel op elkaar, maar zijn zeker niet hetzelfde. Maar wat is het belangrijkste verschil tussen Black Friday en Cyber Monday? En wanneer worden deze events in 2019 georganiseerd? Dat lees je op deze pagina.

Wat is Black Friday?

Black Friday is een van oorsprong Amerikaans evenement, dat sinds enkele jaren ook in Nederland georganiseerd wordt. Black Friday valt op de dag na Thanksgiving Day en is het perfecte event voor shopaholics.

Op Black Friday geven honderden (web)winkels namelijk een flinke korting op vele verschillende producten. Shop je op Black Friday, dan kun je tientallen tot honderden euro’s besparen. In de winkel, maar ook online.

Black Friday vs. Cyber Monday

Cyber Monday valt op de maandag na Black Friday. Op Cyber Monday kun je ook met korting shoppen, maar dan wel alleen online. Aan Cyber Monday doen namelijk geen fysieke winkels mee, maar wel webwinkels. Dit is dan ook het belangrijkste verschil tussen Black Friday en Cyber Monday.

Goed om te weten: winkels die ook een online shop hebben, doen vaak mee met Black Friday én Cyber Monday. Denk hierbij aan H&M en Mediamarkt, die eerst op Black Friday korting geven in de winkels en hun acties op Cyber Monday online voortzetten. Op Cyber Monday zijn de acties in de winkels veelal voorbij.

Daarnaast valt Cyber Monday op een andere dag dan Black Friday. Black Friday valt altijd op de dag na Thanksgiving Day. Thanksgiving Day valt altijd op de vierde donderdag van november. Dit betekent dat Black Friday altijd op de vierde vrijdag van november valt.

Cyber Monday valt op de maandag na Black Friday. Er zit altijd een weekend tussen. Sommige (web)winkels geven dit hele weekend flinke korting op vele verschillende producten, andere (web)winkels doen alleen mee met Black Friday en Cyber Monday.

Aanbiedingen

Wat betreft de aanbiedingen lijken Black Friday en Cyber Monday veel op elkaar. De meeste (web)winkels geven 10 tot 50 procent korting op Black Friday en hanteren hetzelfde kortingspercentage op Cyber Monday.

Wel kan het zo zijn dat er op Black Friday andere producten met korting worden aangeboden dan op Cyber Monday. Dit wil zeggen dat je op Black Friday bijvoorbeeld een televisie met korting kunt kopen en op Cyber Monday een speaker. Dit is echter niet bij alle (web)winkels het geval.

Black Friday en Cyber Monday in 2019

Thanksgiving Day valt in 2019 op 28 november. Dit betekent dat Black Friday op 29 november 2019 valt. Cyber Monday volgt enkele dagen later, op maandag 2 december 2019. Zet deze data alvast in je agenda en je weet zeker dat je deze grote shopping events niet mist.